Ortodonția

Ortodonția

Ce este Ortodonția?

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a rapoartelor dintre cele două maxilare.

Cum aflu dacă am nevoie de tratament ortodontic?

Numai medicul dentist sau ortodont poate determina dacă aveţi nevoie de un tratament ortodontic. Pe baza unor instrumente de diagnostic care includ anamneza medicală şi dentară completă, un examen clinic, mulajul danturii şi radiografii şi fotografii speciale, medicul dentist sau ortodont decide dacă se recomandă tratamentul ortodontic şi elaborează un plan de tratament individual.

Cauze: ereditatea, diferite sindroame, obiceiuri vicioase ca suptul degetului, a limbii, a buzei sau a altor obiecte.

Candidatul ideal pentru tratament ortodontic:

  • Supraocluzie verticală (overbite) – când dinţii frontali superiori ies cu mult în faţa celor inferiori
  • Ocluzia inversă (underbite) – un aspect de buldog, când dinţii frontali inferiori sunt ieşiţi mult în faţă, sau cei superiori sunt retraşi mult în spate
  • Ocluzie încrucişată – când dinţii superiori nu se potrivesc în faţă peste cei inferiori, la o muşcătură normală
  • Ocluzie deschisă – formarea unui spaţiu între suprafeţele ocluzale ale dinţilor frontali şi/sau laterali, atunci când muşcaţi pe dinţii posteriori
  • Malocluzie pe linia mediană – când centrul dinţilor frontali superiori nu se aliniază cu centrul dinţilor frontali inferiori
  • Dinţi distanţiali – spaţii interdentare sau „breşe edentate”, rezultat al lipsei dinţilor sau al dinţilor care nu umplu toată arcada
  • Înghesuire dentară – când există prea mulţi dinţi pentru a avea loc pe arcada dentară

Când se recomandă tratamentul ortodontic?

In general, tratamentul ortodontic trebuie inceput din copilarie, in jurul varstei de sapte ani, sau când copilul mai are între 4 şi 6 dinţi de lapte. În această fază a dezvoltării, medicul poate observa deja eventualele probleme de creştere a maxilarului şi a dinţilor permanenţi.

Care sunt avantajele tratamentului ortodontic?

O mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor. Medicii noştri vă stau la dispoziţie cu toate informaţiile necesare. Copiii dumneavoastră vor fi motivaţi să poarte fie un aparat ortodontic mobil care ajută oasele maxilare să se dezvolte în perioada dentiţiei mixte, fie un aparat ortodontic fix în dentiţia definitivă.

Știai că?

Aparatul dentar nu se poartă doar pentru a îndrepta dinții, astfel că ortodonția este parte integrată a oricărui tratament de reabilitare orală cu implanturi, cu fațete și coroane dentare, pentru un rezultat de durată. În clinica noastră se îmbină estetica dentară, cu ortodonția și implantologia, pentru obținerea unui rezultat atât estetic cât și funcțional de durată.

Programează-te la clinica dentară Cudalb-Dent pentru o consultație ortodonțică!

Ortodonția pentru adulți

Tratamentul ortodontic poate fi efectuat cu succes la orice varsta. In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului pacientilor adulti. De fapt, astazi, doi din cinci pacienti sunt adulti. Tesuturile implicate in deplasarea dentara sunt aceleasi la adulti ca si la copii.

Ortodonție invizibilă

Îmbunătăţeşte-ți vizibil aspectul zâmbetului, pentru un rezultat cât mai aproape de perfecţiune, cu ajutorul tehnologiilor moderne pe care le folosim în clinica Cudalb-Dent.

Ortodonția pentru copii

Specialiștii ortodonți pot îmbunătăţi aspectul feței copilului și zâmbetul acestuia intervenind la nivelul maxilarelor și realizând astfel o aliniere adecvată a dinților. Problemele de încleştare tratate preventiv pot evita tratamente ulterioare mult mai scumpe, atunci când toţi dinţii permanenţi au erupt complet la nivelul arcadelor dentare.

Image placeholder

Lance Smith

Head Doctor of Dental's Dept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ducimus itaque, autem necessitatibus voluptate quod mollitia delectus aut, sunt placeat nam vero culpa sapiente consectetur similique, inventore eos fugit cupiditate numquam!